Ekonomi

Ankara’da SGK binaları önünde uzun EYT kuyruğu

Emeklilik yaşı yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde uzun kuyruklar oluştu.

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece emekli olmak isteyenler için başvuru süreci başlamış oldu. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalılığına başlayanlar EYT yönetmeliği ile emeklilik hakkı kazandı. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin ardından yapılan başvuruyla maaş hakkı da kazanıldı. EYT kapsamında emekli olmak için SGK merkezlerine başvurmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren SGK şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

EYT yasasının çıkmasıyla sabah saatlerinde SGK önünde kuyruğa giren Necmettin Polat, “EYT’yi bekliyorduk. Resmi Gazete’de geç yayımlanınca sabah erkenden buraya geldim. Başvuru burada.Umarım faydalı olur.Günüm ve primim doluyor.İçerdeki belgeleri de teslim ettik.”Bundan sonraki süreçte bize mesaj gelecek ve karar verilecek. Formu dolduruyoruz ve forma sicil numaramızı, TC kimlik numaramızı ve ikametgahımızı yazıyoruz. Başka bir şekil de istemiyorlar. İçerideki formu onaylayıp tekrar bize dönecekler” dedi.

“Umarım herkes iyidir”

Yürürlüğe giren yasayla ilgili konuşan Polat, “Ekonomik olarak düşünürsek bence büyük bir yük. Ama geçmişe baktığımızda bunu bir hak olarak görüyorum. O yüzden bir yandan mutluyum. , ama ülkeye ne zarar vereceğini de merak ediyorum. Umarım herkes için hayırlara vesile olur.” dedi.

“Depremden dolayı biraz üzgünüz”

EYT yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tuncay Alımcı, “Beklediğimiz bir karardı. Geciktirilse de güzel bir şey oldu. Allah devletimizden, devletimizden razı olsun. mutluyuz, mutluyuz ama depremden dolayı sevincimiz biraz buruk.”

EYT kapsamında emekli olmak isteyen vatandaşlar, SGK merkezlerinin yanı sıra e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilecek. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu