İş

ABD borç limiti efsanesi, iki partili sistemin eksikliklerini ortaya koyuyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Shant Manukyan, ABD’deki borç limiti efsanesinin bir orta oyundan başka bir şey olmadığını söyleyerek, ülkedeki iki partili sistemin eksikliğini gözler önüne seriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, kamu borcunda tarihi bir temerrüde düşmekten kaçınmak için geçen hafta 2023 Mali Sorumluluk Yasasını imzaladı.

İki partili yasa, kamu borç limitini 1 Ocak 2025’e kadar askıya alıyor ve limitin 2 Ocak 2025’te fiili borç seviyesine yükseltilmesini öngörüyor.

1945’ten beri ABD borç limitini 103 kat artırdı.

SES 1 (Türkçe): İş Bankası Grubu’nun İstanbul’daki yatırım bankacılığı kolu İş Yatırım’da analist SANT MANUKYAN:

“Ben bunu bir orta oyun olarak görüyorum. Siyasi bir orta oyun. O dönemde kim iktidardaysa muhalefeti ülkeyi çökertmekle suçluyor.

Muhalefete baktığınız zaman, hükümeti sorumsuz veya verimsiz harcama yapmakla suçluyor.

Ama tabii ki iki partili bir sistem olduğu için herkes biliyor ki bir iki dönem sonra bire bir olacak. Bundan dolayı son ana kadar çekişme yaşanır ama son anda sağduyu galip gelir ve bir şekilde anlaşmaya varırlar.

Borcu ödememenin bir numaralı riski, teminat piyasasında bir kırılma olması ve bu kırılmanın reel sektöre uyum sağlayarak dünya ekonomisini durma noktasına getirmesidir.

Öte yandan Manukyan, ABD ekonomisindeki en ufak dalgalanmanın küresel piyasalarda doların hegemonyası nedeniyle özellikle gelişmekte olan ülkeleri büyük ölçüde etkilediğini vurguladı.

SES 2 (Türkçe): İş Bankası Grubu’nun İstanbul’daki yatırım bankacılığı kolu İş Yatırım’da analist SANT MANUKYAN:

“Dolayısıyla rastgele bir ülke, bu gelişmekte olan ülkelerin parasını cebinde tuttuğunda veya o ülkenin tahvillerine yatırım yaptığında finansal bir risk de alıyor. Siz onu çıkarmadığınız sürece dolar hegemonyasını koruyacak.”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri İstanbul’dan bildiriyor. (XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu