İş

UAW sendikalaşma için Alabama’daki Mercedes fabrikasını hedefliyor

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW), Tennessee’deki bir Volkswagen fabrikasında elde ettiği tarihi sendikalaşma zaferinin ardından şimdi de Alabama’daki bir Mercedes fabrikasına odaklanarak ikinci bir zafer elde etmeyi hedefliyor. Mercedes montaj fabrikasında Mayıs ayı ortasında yapılacak oylamanın, şirketin tarafsız bir tutum sergilediği Volkswagen’dekinden daha zorlu geçmesi bekleniyor.

Önceki iş görüşmelerinde önemli ücret artışları ve hayat pahalılığı ayarlamalarının sağlanmasında etkili olan UAW Başkanı Shawn Fain, sendikanın etkisini Detroit’in ötesine taşıma konusundaki kararlılığını dile getirerek Güney ve Batı’daki 13 sendikasız otomobil şirketini hedef aldı. Bu şirketler arasında Toyota (NYSE:TM) ve Tesla (NASDAQ:TSLA) gibi önemli isimler yer alıyor.

UAW’nin Volkswagen fabrikasında kısa süre önce kazandığı ve uygun işgücünün %73’ünün sendikalaşma lehine oy kullandığı zaferin, Mercedes fabrikasında yapılacak oylama için önemli bir ivme sağlaması bekleniyor. İşgücü uzmanları Mercedes’teki zaferin Hyundai (OTC:HYMTF), Honda (NYSE:HMC) ve Toyota gibi Güney’deki diğer fabrikalarda da sendikalaşma çabalarını hızlandırabileceğine inanıyor.

Mercedes, çalışanlarının örgütlenme hakkına saygı duyduğunu ifade etti, ancak aynı zamanda çalışanları sendika organizatörlerinin vaatleri konusunda uyardı ve şirket tarafından halihazırda sunulan rekabetçi ücret ve yan hakların altını çizdi. Buna karşılık UAW, Mercedes fabrikasında önemli bir desteğe sahip olduğunu, Vance montaj fabrikasında ve Woodstock’taki yakın akü fabrikasında çalışan yaklaşık 5.200 uygun işçinin “büyük çoğunluğunun” sendikayı desteklediğini iddia ediyor.

UAW’nin stratejisi, işçilerin %70’inin sendika kartlarını imzalayarak desteklerini belirtmelerinin ardından oylamaya gidilmesini içeriyor. Ancak bu çaba, sendikalaşmanın otomobil üreticileri için potansiyel olarak daha yüksek işgücü maliyetleri nedeniyle iş güvenliğini tehdit edebileceğini savunan Güney’deki bazı Cumhuriyetçi valilerin muhalefetiyle karşı karşıya.

Ekonomik kaygılar ve iş güvenliği algıları yaklaşan oylamada önemli faktörler olacak. Detroit Üçlüsü otomobil üreticileriyle daha önce yapılan işgücü görüşmeleri, Ford (IS:FROTO)’un (NYSE:F) ABD’deki işgücü maliyetlerinin yabancı otomobil üreticileri ve Tesla’ya kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Volkswagen fabrikasındaki işçiler, sözleşme görüşmeleri için stratejiler geliştirmek üzere Pazar günü toplantılara başlamayı planlıyor. Fabrikadaki UAW temsilcileri, işçilerin iyileştirilmiş sosyal haklar, iş güvenliği ve iş-yaşam dengesi taleplerini ele alan bir sözleşme sağlamakla görevlendirilecek.

UAW Başkanı Fain, Cuma günü Volkswagen işçileriyle yaptığı bir toplantıda “Asıl mücadele adil payınızı almaktır” diyerek devam eden çabaların önemini vurguladı. Fabrikanın örgütlenme komitesine katılmak isteyen VW çalışanı Jeremy Bowman da bu düşünceyi yineleyerek sendikalaşma çabalarının henüz yeni başladığını kabul etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

hafikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu