Ekonomi

Türkiye ile Katar’dan 50. yıl dönümü için ortak açıklama

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Lusail’de düzenlenen heyetler arası görüşmenin başında, Türkiye ile Katar arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50’nci yıl dönümü münasebetiyle ortak açıklama yapıldı. Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Pir Temim bin Hamed Al Sani başkanlığında.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Katar Dışişleri Bakanı Pir Muhammed bin Abdulrahman bin Casim Al Sani’nin imzaladığı ortak açıklamada, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yılını kutlamaktan memnuniyet duydukları kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye-Katar ilişkilerinin kurulduğu 1973 yılından stratejik ortaklık aşamasına gelene kadar niteliksel bir dönüşüm geçirdiği belirtilirken, iki kardeş ülke arasındaki mevcut iş birliğinin her geçen gün güçlenerek devam ettiği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani liderliğinde.

Açıklamada, “Türkiye-Katar ilişkileri, iki ülkenin kardeşlik ve dayanışma ruhu içinde, tarihlerinin birçok önemli dönüm noktasında birbirlerine sarsılmaz destek vermeleri nedeniyle, siyasi ve sosyal temeller üzerine kurulu köklü tarihi bağları yansıtmaktadır. ve iki ülke çeşitli alanlarda karşılıklı desteğini sürdürdü.” terimi yer aldı.

Bunlardan sonuncusunun Türkiye’nin Şubat 2023’te yaşadığı deprem felaketi temelinde görüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu dayanışma, Katar Devleti’nin depremin ilk anından itibaren askeri uçaklarla oluşturduğu hava koridoru ile yaptığı eşsiz insani yardımda da kendini göstermiş ve binlerce Türk’ün ızdırabının giderilmesine katkı sağlamıştır.

Türkiye ile Katar arasındaki mevcut stratejik ortaklık, iki ülkenin çoğu bölgesel ve uluslararası konuda benzer bir yaklaşım benimsemesiyle her düzeyde verimlidir. İkili bağlamda, Yüksek Stratejik Komite mekanizması, 2015 yılından bu yana her yıl üyeleri ön plana çıkan iki kardeş ülkenin ortasındaki katılımın en somut göstergelerinden biridir.

Bu stratejik komite aracılığıyla, çeşitli departman ve alanlarda ikili işbirliği seviyesini artırmayı amaçlayan 100’e yakın belge imzalandı. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği, ticaret ve yatırım hacmi açısından son yıllarda istikrarlı bir büyümeye tanık oldu. İki kardeş ülke ve halkımızın çıkarlarına hizmet edecek ekonomik ve ticari ilişkileri ilerletmeyi canı gönülden arzu ediyoruz.”

Ortak açıklamada, gücünü tarihin derinliklerinden alan köklü kültürel, toplumsal ve dini bağların iki ülke halklarını bir araya getirdiği vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:

“Katar’ın benzeri görülmemiş bir başarı ile gerçekleştirdiği Katar 2022 FIFA Dünya Kupası ile ilgili olarak, Türkiye, güvenlik takviyeleri sağlamanın yanı sıra, başta müteahhitlik ve otelcilik olmak üzere çeşitli alanlardaki şirketleri ve uzmanları aracılığıyla turnuvanın başarısına pahalı katkılar sağlamıştır. .

Siyasi, diplomatik, ekonomik ve ticari alanlardaki stratejik bağlantılarımız ve ikili işbirliğimiz temelinde ve iki ülkenin bilge liderlerinin direktifleri doğrultusunda, çeşitli alanlarda uyumun sağlanması için ortak çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız. ikili ilişkilerin iki kardeş ülke ve halkların yararına güçlendirilmesinin sürekliliğini sağlamak amacıyla.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu