Yaşam

Shutter Island’dan The Sixth Sense’e; Kan, Şiddet, İblis Göstermeden Seyircinin İçini Isıtan Filmler

Karanlık ve tekinsiz bir atmosfer, kan, vahşet, paranormal olaylar ve daha fazlası… Tüm bu unsurlar gerilim ve kaygı filmlerinin vazgeçilmez unsurları gibi görünebilir. Ancak bazı başarılı sinemalar var ki onlara ihtiyaç bile duymadan ürkütücü ve yüksek gerilimli bir sinema deneyimi sunabiliyorlar. Klasik kaygı temaları olmadan izlerken sizi sinirlendirecek filmler izlemek istiyorsanız mükemmel bir liste ile karşınızdayız. İşte kan ve vahşet içermeyen o yapımlar!

15. Kin (2004)- IMDb: 5.9

Paranormal olayları sevenlerin ilgisini çekecek olan Kin, bir eve musallat olan ruhu ve ev sakinlerinin yaşadıklarını konu alıyor. Yönetmen koltuğunda Takashi Shimizu’nun oturduğu filmin etkisi sizi uzun süre bırakmayacak.

14. Ziyaret (2015) – IMDb: 6.2

İki kardeşin büyükanne ve büyükbabalarını ziyaret etmesi ne kadar korkutucu olabilir? Yönetmen M. Night Shyamalan bu konudaki fikrimizi değiştirmeye kararlı! Korku unsurlarının yanı sıra komedi unsurlarını da bünyesinde barındıran sinema, birçok kült göndermeye de gönderme yapmaktadır. Kuşak farkını irdeleyerek bir aile çatışmasını gözler önüne seren Ziyaret, şaşırtıcı finaliyle izlenmeyi hak ediyor.

13. İşaretler (2002) IMDb: 6.8

Mel Gibson ve Joaquin Phoenix’in oynadığı M. Night Shyamalan imzalı bilim kurgu gerilim filmi Signs; Bir ailenin tarlasında ‘ekin çemberleri’ adı verilen biçimlerin ortaya çıkmasıyla başlar. Aile ilk başta birisinin tarlalarına zarar verdiğini düşünse de, bunun bir uzaylı istilası olduğu zamanla anlaşıldı. Uzaylıları bir muğlaklık olarak sunan ve klişelerden olabildiğince kaçınan İşaretler, din ve bilim tartışmalarını izleyiciye yeniden sorgulatıyor.

12. Babadook / Kabus (2014) – IMDb: 6.8

Gerçekliğin ve duşun iç içe geçtiği Babadook, bir meskende klostrofobik ve gerilim dolu sahneleriyle listemizde yer alıyor. Kocasını kaybetmiş bir kadın, oğlunun kitaplarının ortasında gizemli bir masal kitabına rastlar. Ancak oğlu, kitaptaki canavarı gördüğünü söylemeye başlar ve aileyi gizemli olaylar takip eder.

11. Doruk (2018) – IMDb: 6.9

Fransız sinemasında kendine has tarzıyla tanınan Gaspar Noe, sadece dört haftada tasarladığı ve çekimlerini on beş günde tamamladığı ruhani korku sineması Climax ile sizleri farklı bir sinema deneyimine davet ediyor. Bir dans kulübünde geçen uzun bir geceyi konu alan Climax, giderek daha karanlık ve rahatsız edici olmaya başlıyor.

10. Platform / Platform (2019) – IMDb: 7.0

İspanyol korku ve bilim kurgu sineması The Platform, hem hevesli bir karantina örneği hem de kapitalist entrikaların başarılı bir eleştirisidir. Yüksek katlı bir binada sosyal bir deneyi konu alan sinemada, en üst kattan başlayarak tüm öğünler, üst kattakiler normalden fazla tükettiklerinden alt kattakilere sıra gelene kadar kademeli olarak azaltılır. ihtiyaçları var. Sinemada azalan yemek karşısında artan tek şey açlığın verdiği öfkedir.

9. Görünmez Adam (2020) – IMDb: 7.1

HG Wells’in kitabından uyarlanan Görünmez Adam, kocası tarafından şiddete uğrayan, kocasının intihar haberini alınca rahat bir nefes alan bir kadının, ancak sonrasında başlayan garip olayların anlatıldığı bilim kurgu ve gerilim filmi. onun evi. Elisabeth Moss’un güçlü bir kadın temsili sunduğu sinema, bilinmeyenin ve görünmeyenin yarattığı gerilimi seyirciye başarılı bir şekilde sunuyor.

8. Yetimhane / Yetimhane (2007) – IMDb: 7.4

Görmeye alışık olduğumuz korku unsurlarının yerine duygusallığı ön plana koyarak farklı bir gerilim deneyimi yaşatan Yetimhane, bir kadın ve ailesinin evin satın aldığı perili, kasvetli bir binaya yerleşmesi ile başlayan olayları konu alıyor. Büyüdüğü yetimhaneyi huzurevine çevirmek için. Yetimhane, sizi geçmişin hayaletleriyle karşı karşıya getirecek ve sonunda gözyaşlarınızı tutamayacağınız bir kaygı deneyimi için listedeki yerini alıyor.

7. Deniz Feneri (2019) – IMDb: 7.4

Başrollerini Robert Pattinson ve Willem Dafoe’nun paylaştığı, Robert Eggers’ın yönettiği Deniz Feneri, yıllardır bir deniz fenerinde çalışan bir adam ile dört haftalığına birlikte işe alınan yeni bir genci konu alıyor. İktidar ve hiyerarşik istikrar mücadelesini güçlü bir gerilim duygusuyla ele alan sinema, siyah beyaz ve tekinsiz bir sinema deneyimi sunuyor.

6. Diğerleri (2001) – IMDb: 7.6

Başrolünde Nicole Kidman’ın yer aldığı Diğerleri, neredeyse hiç kimsenin uğramadığı bir malikanede yaşayan bir anne ve güneşe karşı hassas iki çocuğunun hikayesini anlatıyor. Alejandro Amenâbar’ın yönettiği sinema; Kaygı unsurlarından tamamen uzak, kan ve şiddet sahneleri barındırmayan bir atmosfere sahip olmasına rağmen sinema boyunca seyirciyi tetikte tutuyor.

5. Kuşlar (1963) – IMDb: 7.6

Sinemada ‘Korku ve Gerilimin Kralı’ olarak tanınan Alfred Hitchcock’un yönettiği Kuşlar, bir süredir birçok kişiye yepyeni bir fobi vermiş olmalı. Başrollerinde Tippi Hedren ve Rod Taylor’ın yer aldığı Kuşlar, bir kasabada tuhaf davranışlarda bulunarak insanlara saldırmaya başlayan ve sonunda kasaba halkının endişeli rüyası haline gelen kuşları konu alıyor. Endişe ve gerilim sinemalarından aşina olduğumuz, gelişigüzel vahşet sahnelerinin olmadığı karanlık atmosfer, sinema seyirciye gerilim duygusunu, sayıları her geçen gün artan kuşları ve endişeli insanları yaşatıyor. Hitchcock’un okuduğu bir haberden esinlenilen filmde bu kez kafese kapanan kuşlar değil insanlar oluyor.

4. İp / Ölüm Kararı (1948) – IMDb: 7.9

Alfred Hitchcock’un yönettiği, bir oyundan uyarlanan ve gerçek bir olaydan uyarlanan Rope; Zihinsel gerilim türünün başarılı örnekleri arasında yer alır. Harvard mezunu iki arkadaş, Phillip (Farley Granger) ve Brandon (John Dall), Nietzsche’nin insanüstü kavramından büyülenirler ve tamamen keyfi bir amaç için arkadaşları David’i bir iple boğarak öldürürler. David’in cesedini evlerinde bir sandığa koyarlar ve üniversite profesörleri Rupert (James Stewart), David’in babasını, teyzesini ve nişanlısını bir konut partisi vermeye davet eder. İp cinayeti konu alan bir film olmasına rağmen şiddet sahneleri barındırmaz ve filmde cinayet sahnesi yoktur. Ama sinemadaki gerilim hissi de eksik değil. Teatral havayı kaybetmemek için sürekli çekim tekniğine başvuran Hitchcock; Oyuncuların derinlemesine diyalogları ve içinde ceset bulunan sandık ile sinema boyunca gerilimi sağlar.

3. Altıncı His (1999) – IMDb: 8.2

Yönetmen koltuğunda M. Night Shyamalan’ın oturduğu, etkileyici final sahnesiyle kült psişik kaygı filmi Altıncı His, ölülerle konuşabildiğini iddia eden bir çocuğu (Haley Joel Osment) ve ölülerle konuşabildiğini iddia eden bir psikoloğu (Bruce Willis) merkezine alıyor. ona yardım etmeye çalışır. Türünün en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilen The Sixth Sense; Gerilim filmlerinin vazgeçilmezi şiddet unsurları içermeyen, müzikleri rahatsız etmeden izleyiciye kaygı ve gerilim hissi yaşatıyor. En İyi Sinema dalında Oscar’a aday gösterilen Altıncı His, gerilim ve duygusallığın başarılı bir karışımı.

2. Shutter Adası / Zindan Adası (2010) – IMDb: 8.2

günümüzün en yetenekli yönetmenlerinden biri olan Martin Scorsese’nin imzasını taşıyan Shutter Island; ABD’de yaşayan en tehlikeli akıl hastalarının kapatıldığı adada yer alan Ashecliffe adlı akıl hastanesini konu alıyor. Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley ve Michelle Williams gibi ünlü oyuncuların yer aldığı Shutter Island; Başarılı oyunculuğu, ilginç senaryosu ve rahatsız edici müzikleri ile merak duygusunu ve gerilimi hiç kaybetmeyen bir filmdir.

1. Pan’ın Labirenti (2006) – IMDb: 8.2

Guillermo del Toro tarafından yönetilen üç Oscar ödüllü fantastik kurgu filmi Pan’s Labyrinth; İç savaştan sonra İspanya halkının içinde bulunduğu durumu konu alıyor. 10 yaşındaki Ofelia, hasta annesiyle birlikte üvey babasının evine taşınır. Evin arka bahçesindeki gizemli labirent ve Pan isimli yaratık Ofelia’nın hayatını değiştirmeye başlar. Hayatın gerçeklerinden uzaklaşmak için fantastik bir dünyaya sığınan bir çocuğu konu alan sinema, karanlık atmosferiyle izleyenlere hüznü de kaçırmadan gerilim hissi veriyor. Ofelia’nın karşılaştığı yaratıklardan çok savaşın enkazı içindeki bir ülkenin ürkütücülüğü sinema boyunca sıklıkla hissedilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu