Haber

Refakatsiz depremzedeler için yüz tanıma yapan “DerinGÖRÜ” yazılımı devreye girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremzedelerin refakatsiz çocuklarını ailelerine kavuşturmak için davet merkezi kurarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen “DerinGÖRÜ” yüz tanıma ve eşleştirme yazılımını kullanmaya başladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası refakatsiz çocuklara yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakanlık olarak refakatsiz kalan veya ailelerine kavuşamayan çocuklarla ilgili süreci yürüttüklerini belirten Şahin, enkazdan çıkarılan çocukların tedavi altına alındığı hastanelerde görevlendirdikleri işçilerin çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Hastanelere gelen refakatsiz çocukların tüm ihtiyaçları ile ilgilendiklerini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

“Öncelikle bölgedeki mevcut kurumlardaki çocuklarımızın daha çok dini alanlara nakledilmesini sağladık. Deprem nedeniyle ailelerine ulaşamayan çocuklarımız için kurumlarımızı hazır hale getirdik. deprem bölgesindeki kurumlarımızda can kaybı bu kurumlar çalışmalarına devam ediyor şu an ailelerine ulaşamayan çocuklarımızla ilgileniyoruz önümüzdeki süreçte ailelerine ve yakınlarına kavuşma sürecini başlattık •Hastanede tedavi gören 762 çocuğumuz tespit edildi.Ailelerinden veya yakınlarından gelen çocuklarımızla ilgili talepleri oluşturduğumuz davet merkezi ile sistemimize kayıt ediyoruz.Bu bilgiler doğrultusunda çocuklara kavuşmayı hedefliyoruz. aileleri ile hangi hastane veya kurumda olduğunu tespit ettik.”

“Aileler çocuklarına ulaşmak için davetiye merkezi arıyor”

Beyin sarsıntısı geçiren refakatsiz çocukların tespiti için TÜBİTAK tarafından geliştirilen “DerinGÖRÜ” yüz tanıma ve eşleştirme yazılımının Bakanlığa sunulduğunu kaydeden Musa Şahin, şu bilgileri verdi:

“Davet merkezimizi aradıklarında çocuklara ait tüm bilgileri fotoğraflarıyla birlikte kaydedip sisteme kaydediyoruz. TÜBİTAK çalışanları da sosyal medyayı tarayarak başvuruları ve paylaşımları orada değerlendiriyor. Çocuğumuz bize uyarı verdiğinde biz uyarı yapıyoruz. ilk önce çocuğumuzun bulunduğu il ile iletişime geçelim oradaki çalışanımız aile ile ilk bağlantıyı sağlıyor burada sadece sistemin eşleştirmesi yeterli değil bu süreçte kolluk kuvvetlerinden özellikle takviye istiyoruz. tespit ve gerekli sosyal incelemeleri yapıyoruz.Ardından çocuklarımızı ailelerine kavuşturma sürecini başlatıyoruz.Bu sistem sayesinde bugüne kadar 78 çocuğumuza kavuştuk.Ne yazık ki kaybettiğini öğrendiğimiz çocuklarımız da oldu. bu süreçte ama şu an için 78 çocuğumuz aile üyesi.Ailesine ve yakınlarına kavuştu.”

“Depremden etkilenen çocuklarımız için başka koruyucu aile sistemi yok”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, depremin ardından koruyucu aile için çok sayıda başvuru aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Başından beri söylüyoruz, depremden etkilenen çocuklarımız için oluşturduğumuz koruyucu aile sistemimiz yok. Koruyucu aile sistemi bakanlığımızın aile odaklı hizmetlerinden biri. Biz tasarlamadık. Depremden etkilenen çocuklara yönelik bir sistem henüz.Çünkü bu çocukların ailelerini kaybedip kaybetmedikleri konusunda şu an bilgimiz yok.Amacımız bu süreci devam ettirerek ailelerine teslim edilmesini sağlamak. depremin bu çocuklar üzerinde yarattığı travmayı ortadan kaldırmak adına çocuklarımızın bu travmatik süreçten çıkmaları için tüm profesyonel çalışanlarımız ve psikologlarımız ile her türlü hazırlığı yapıyor ve bu süreci başlatıyoruz. koruyucu ailelere 200.000’den fazla başvuru var. Şu anda depremzede çocuklar için koruyucu aile uygulamamız yok. Şu anda tüm gücümüzü çocuklarımızı ailelerine ve yakınlarına kavuşturmak için kullanıyoruz.”

bismilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu