Yaşam

Mario Levi’den gerçekliğin perdesini adım adım kaldıran kısa roman: Çünkü Fısıltılar Vardı

Mario Levi, hikâyelere tutkun bir yazarın dünyasında, birbirlerinden ayrı olarak, farklı tarih ve mekanlarda bir araya gelen iki zaman yolcusunun hikâyesini anlatıyor; Tanıdık fısıltılar hem hikayenin hem de kahramanın kaderini belirler…

Beyoğlu ve Büyükada sokaklarında, sepya fotoğraflara yansıyan yakın geçmişin acı-tatlı anıları arasında yolculuk eden Çünkü Fısıltılar Vardı, gerçekliğin perdesini adım adım kaldıran, kurguyu hayatın karşısına, insanın hakikatini karşısına yerleştiren bir kısa roman. kurgu.

Geçmişin silinmez izleri

Her bağlantıya geçmişin silinmez izleriyle girdiğimizi boşuna söylemiyorum. İşte sorun bu. Bazen bir koku, bazen bir manzara bir yere gitmenize yardımcı olabilir.

İzin vermedi mi? Bu sefer bir ses. Bilinmeyen bir hayaletin sesi. Yıllardır köşesinde saklanan Melih Bey’e beklenmedik bir anda kendini duyurdu…

Fısıltıyla. Sanki fısıltıya hakkını vermek istermiş gibi, onu yalnızca o duydu. Çığlığa benzese de…

Sayfa: 104

Yazar hakkında…

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Michel Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1970’lerin ortasında yazmaya başladığı ilk öyküleri elbette yayınlanmadı.

İlk yazıları 1984 yılından itibaren Şalom, Stüdyo, İmge, Cumhuriyet, Hokka, Argos, Cumhuriyet Mecmua, Milliyet Sanat, Show, Gergedan, Varlık gibi gazete ve dergilerde yayımlandı.

İlk kitabı Jacques Brel: Yalnız Bir Adam 1986’da yayımlandı. Üniversite bitirme tezine dayanarak yazdığı bu roman biyografisini, 1990’da basılan ve kendisine Haldun Ödülü kazandıran Bir Kente Gidememek adlı kitap izledi. O yılın Taner Öykü Ödülü.

Ertesi yıl ikinci öykü kitabı Madame Floridis Dönmeyebilir’i yayımladı. Ertesi yıl daha çok uzun öykü ya da anlatı olarak görmeyi tercih ettiği ilk romanı En Keyifli Aşk Hikayemiz yayımlandı.

Daha sonra bu kitabın, 2005 yılında okurlarla buluşan, ileride yazacağı Lunapark Kapalı adlı kitabının kaynağı olduğunu fark etti. Bu arada, artık pek çok okuyucu tarafından klasik olarak kabul edilen İstanbul Bir Masaldı’yı da yazdı.

Ödüllü romancı

Elbette 1999 yılında basılan bu kitabı yazarken böyle bir değerlendirmeyle karşılaşacağını ve 2000 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görüleceğini bilmiyordu. 2005 aynı zamanda Bir Yaz Yağmuru kitabının yayımlandığı yıldır.

Bu kitapta yayın yaşamının ilk yirmi yılında farklı gazete ve dergilerde yayımlanan, bizzat kendisinin seçip değerlendirdiği makaleler yer almaktadır.

2009 yılında bir dönemin ruhunu yansıtmaya çalıştığı Karanlık Düşerken Neredeydin filmi yayınlandı. 2013 yılında “Sana Pandispanya Yaptım” adlı romanı yayımlandı. 2015 yılında son romanı Bu Oyunda Bir Şey Vardı Everest Yayınları tarafından yayımlandı. Levi’nin tüm eserleri Everest Yayınları tarafından yayınlanmaya devam ediyor.

Kitap sayfasının linki:

[email protected]

kadirliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu