Haber

Çin, Qinghai-Tibet Platosu’ndaki Göl Havzası Özelliklerinin Veri Setini Yayınladı

Cep telefonuyla çekilen fotoğrafta, Çin’in güneybatısında yer alan Tibet Özerk Bölgesi’ndeki Lhasa kentindeki Lhalu sulak alanı görülüyor, 29 Ekim 2022. (Fotoğraf: Shen Hongbing/Xinhua)

LANZHOU, 25 Kasım (Xinhua) — Çin’deki Lanzhou Üniversitesi, Çin’in Ulusal Tibet Platosu Data Merkezi’nin (TPDC) yakın zamanda Qinghai-Tibet Platosu’ndaki göl havzası özelliklerine ait bir data seti yayınladığını ve paylaştığını duyurdu.

Veri setini Lanzhou Üniversitesi’nin Pan-üçüncü Kutup Ortamı Merkezi’nden bir araştırma grubu yaptı. Lanzhou Üniversitesi’nde profesör ve ekibin lideri olan Liu Junzhi, veri setinin Qinghai-Tibet Platosu’ndaki göllerin incelenmesi için temel datalar sağladığını söyledi.

Göllerin, üst havzalardan akış, tortu ve besinleri topladığını ve havza ölçeğinde materyal göçü için hayati bir varış noktası olduğunu belirten Liu, bu nedenle göl suyu ve tortu niteliklerinin, iklim, arazi ve bitki örtüsü şartları üzere havza özelliklerinden değerli ölçüde etkilendiğini söyledi.

Qinghai-Tibet Platosu’ndaki 0,2 ila 4.503 kilometrekarelik bir alana sahip 1.525 gölün havza sınırlarını çizen veri seti, göl hacmi, arazi, iklim, bitki örtüsü, jeoloji ve antropojenik faaliyetler açısından 721 havza ölçeği niteliğini hesaplıyor.

Çin’de Qinghai-Tibet Platosu ve etraf bölgeler için eksiksiz bilimsel bilgilere sahip tek data merkezi olan Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki TPDC, 2019 yılında kurulmasından bu yana, kriyosfer, kara, tarihi çevreler, yer yüzeyleri ve başka alanlar hakkında bilimsel data kümeleri topladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu