Haber

Belçika Başbakanı: İsrail’in saldırıları artık orantılı değil

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının “artık orantılı olmadığını” belirtti.

De Croo, başkent Brüksel’de Ürdün Hükümdarı II. Abdullah ile bir araya geldi ve ülkesinin dünyanın dört bir yanından büyükelçilerini bir araya getiren yıllık konferansta konuştu.

İsrail’in Gazze’deki mülteci kamplarına akınına tepki gösteren De Croo, “Tanık olduklarımız artık orantılı bir tepki değil.” söz konusu.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınadıklarını ve İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini hatırlatan de Croo, misilleme amaçlı baskınların çok fazla olduğunu ifade etti.

De Croo, “Tek bir teröristin bir mülteci kampının tamamını bombalamasının orantılı olduğunu söyleyemezsiniz. Bu aşırı bir iddia olur. Ayrıca Batı Şeria’daki dizginsiz şiddete karşı da dikkatli olmak gerekiyor.” dedi.

Belçikalı bakanın AB’ye tepkisi

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez de büyükelçilere yaptığı konuşmada AB yönetimini suçladı.

“AB’nin ilk yansıması utanç vericiydi.” Gennez, AB Konseyi Lideri Ursula von der Leyen’in kimseye danışmadan İsrail’e gittiğini, AB Komitesi üyelerinin Filistinlilere yapılan yardımların kesileceğini duyurarak fazla ileri gittiğini söyledi.

İsrail’e karşı savaş suçları soruşturması talebi

Belçika’nın VTM televizyonunda katıldığı programda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını anlatan Gennez, “Bütün unsurlar İsrail’in savaş suçu işlediğine işaret ediyor” dedi.

İsrail’in Hamas’ın saldırılarına karşılık verirken toplu olarak masum sivilleri cezalandırdığını belirten Gennez, İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması gerektiğini ifade etti.

“Savaş hukukunun ihlal edilip edilmediği ICC tarafından araştırılmalıdır.” Gennez, Belçika’nın iki devletli çözüm için çabalaması gerektiğini vurguladı.

Gazze’deki Belçika vatandaşlarının durumu hakkında bilgi veren Gennez, yaklaşık 150 Belçika vatandaşının bölgede bulunduğunu ve Gazze’den ayrılmak istediğini, geçen hafta ise yaklaşık 20 Belçikalının Kahire üzerinden Belçika’ya geldiğini belirtti.

Gennez’in sözleri diplomatik kriz yarattı

Belçikalı Bakan Gennez’in bir röportajda Filistin’le ilgili sözleri, Eylül ayında Belçika ile İsrail arasında diplomatik sıkıntı yaşanmasına neden olmuştu.

Gennez, “İşgal altındaki Filistin topraklarındaki durum artık sürdürülebilir değil. Filistin köylerinin tamamı İsrail tarafından haritadan siliniyor.” İsrail’in Belçika Büyükelçisi Idit Rosenzweig-Abu, bu sözler üzerine “iftira niteliğindeki suçlamalar karşısında şok olduğunu” belirterek, Belçikalı bakana protesto mektubu gönderdi. Ayrıca Belçika’nın İsrail Büyükelçisi de protesto amacıyla İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Gennez, sözlerinin arkasında durdu ve röportajda açıklamalarından pişman olmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu