Ekonomi

Antalya’da işyeri kiralarında fahiş fiyat balonu patladı

İşyeri kiralarında fahiş fiyat balonu patladı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sırasında göç geri dönmeye başladı, kiralar düştü

Yüksek konut kiralarının ardından mağaza kiraları da düşmeye başladı

ANTALYA – Turizm kenti Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşı ve deprem sonrası yaşanan göç dalgası nedeniyle kira fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Antalya Emlakçılar, Oto Satıcıları ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, yüksek fiyatlı kiralık dairelerin ardından mağaza fiyatlarındaki balonun da patladığını söyledi.

Pandemi krizi sonrası konut sıkıntısı yaşanan turizm kenti Antalya’da, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yaşanan göç ve depremle birlikte özellikle kıyı bölgelerindeki konut ve işyerlerinde fiyatlar astronomik artış gösterdi. Konut fiyatları normal fiyatının 10 katından fazla artarken, bu artış iş yeri kiralarına da yansıdı. Göçlerin durması ve gelenlerin geri dönmesiyle birlikte Antalya’da konut ve iş yeri fiyatlarındaki artış durdu ve kısmi de olsa düşüş yaşandı. Kent merkezinde irili ufaklı pek çok dükkanın vitrinlerinde kiralık veya satılık tabelalarının olduğu görüldü.

Antalya Emlakçılar, Araç Satıcıları ve İş Takipçileri Odası Lideri İsmail Çağlar, departmandaki son durum ve kiralık iş yerlerindeki son durum hakkında bilgi verdi.

“Fiyatlar normal seviyelere ulaştı”

Pandeminin ardından Rusya-Ukrayna savaşının çıktığını ve Antalya’ya önemli miktarda göç geldiğini hatırlatan Çağlar, “Bu göçle birlikte insanlar yaşamanın yanı sıra esnaf olarak da çalışmaya başladı. Ancak dükkânlar, ofisler ve evler azaldı. Büyük ölçüde.İnsanların bu azalması nedeniyle fiyatlar aşırı arttı.Pandemi sırasında durmuş inşaatlar yeniden başladı.Rusya-Ukrayna Savaşı normale dönünce gelenlerin çoğu memleketlerine dönmeye başladı.Bu arada ofisler ve evler de yenilenmeye başladı. Boşaltılacak. Antalya’da artık ofis ve kiralık konut bulabiliyoruz. Bir zamanlar kiralık ev, ofis bulamıyorduk. Bu artışla birlikte fiyatlar da normal seviyelerine döndü. “Bu aslında eskisinden çok daha yüksekti. öncekinde bir balon vardı. Bulunmadığı için karaborsa gibi oldu. Fiyatlar insanları yüksek tuttu. Boş kaldıklarında ve kiracı bulamadıklarında fiyatlar normal seviyelerine ulaştı” dedi.

“Balon patladı”

Fiyatların çok düşük değil normal seviyelerde olduğunu belirten Çağlar, “Fiyatlar ve mağazalar lokasyona göre değişiyordu. Deniz kenarındaki yerlerin fiyatları hala düşük değil. Ancak diğer yerlerde bir miktar düşüş oldu. Yüzde 10-15 civarında bir azalma oldu, yani normal seviyesine ulaştı.” . Bundan sonra düşecek mi? Olmayacak. Enflasyona göre normal seviyelerde devam edecek. Yıllardır esnaflık yapıyorum, iki üç yıldır ortalıkta dolaşan bir fiyat görmedim. Zaten böyle bir fiyat yoktu. Bu biraz da Rusya Savaşı’ndaki gibi insanların fırsatçılığından kaynaklanıyor. Gerek Antalya’ya göçün fazla olması, gerekse talebin fazla olması nedeniyle fiyatları adeta şişirdiler. Peki şimdi ne oldu? Düştü. O dönemde konut fiyatlarının bal gibi şiştiğini söyledim. Konutta olduğu gibi mağaza fiyatlarında da balon patlayarak normal seviyesine geldi. Fiyat olması gereken yerde. Bugün fiyatları büyüklüğüne göre 10 bin ile 250 bin lira arasında değişiyor. Fiyatların bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

liceajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu